MED
Je sladká látka, kterou tvoří včely z nektaru nebo jiných sladkých šťáv získaných z živých rostlin. Obohacují je specifickými látkami, ve svém těle je přeměňují a ukládají do plástů kde pak zrají. Různé druhy medu se liší barvou, chutí, vůní apod.
Včelí med je nejen výborná pochutina, ale obsahuje taktéž cukry, které jsou lehce stravitelné a pro tělo tedy mnohem zdravější než obyčejný cukr. Slazení medem vám přinese nejen příjemnou sladkou chuť, ale také vitamíny, minerály a mnoho dalších látek důležitých pro lidský organismus. Med se používá také při léčbě zánětů horních a dolních cest dýchacích. Může být kvalitní prevencí a podpůrnou látkou při léčení mnoha nemocí a neduhů. Také se užívá jako doplňkový lék při rekonvalescenci po různých nemocech. Med je od pradávna pro lidstvo velkým darem.
- Hlavní složky medu
- Fruktóza 30 až 38 %
- Glukóza 26 až 33 %
- Sacharóza 1 až 10 %
- Vyšší cukry 1 až 10 %
- Voda 17 až 20 %
- Enzymy 0,1 až 0,6 % (glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
- Vitamíny 0,1 % (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C)
- Minerálie 0,1 až 1,0 % (mj. draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď)
- Organické kyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová)
- Aminokyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. fenylalanin, prolin, alanin, valin)
- Hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)
- Barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin)
- Vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších)
- Květový med
- Medovicový (lesní) med
- Smíšený med
- Pastový med
DRUHY MEDU
je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky ( rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky aj.)
je tmavší, což je způsobeno rostlinnými barvivy. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků které prospívají lidskému organismu. Včely ho vyrábějí vlastně jako druhotný produkt. V tomto případě nesbírají nektar, ale výměšky mšic parazitujících na míze jehličnatých stromů. Má charakteristickou velmi lahodnou vůni a chuť, pro kterou je velice oblíbený.
je směsí určitého dílu medů nektarových ( květových) a medů medovicových (lesních). Proto obsahuje přírodní látky z nektaru rostlin ale i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med je velice hodnotný a u nás značně rozšířený i oblíbený. K mísení různých druhů medu dochází přirozeně již v úlu.
je přírodní květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence. Ke zpracování dochází pouze mechanickou cestou. Tento včelí med si uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se jeho konzistence již nemění – dále nekrystalizuje.
KRYSTALIZACE MEDU
Krystalizace je přirozená vlastnost všech medů. Doba krystalizace je u různých medů různá. Zkrystalizovaný med lze opět přivést do tekutého stavu zahříváním v otevřené sklenici ve vodní lázni teplé do 50°C.
KOČOVÁNÍ - aneb jak to děláme my...
Zabýváme se především produkcí druhových medů. Jedná se o medy akátové, květové, lesní, lipové, a jiné. Tyto medy se získávají z různých stanovišť a proto se včelstvy kočujeme. Snažíme se tak o maximální využití všech snůšek v okolí. Se včelkami kočujeme od dubna do července nejen v rámci našeho okresu ale i např. za lipovým medem do Dražic v jižních Čechách.
V dubnu včelstva přemisťujeme do ovocných sadů. Včely zde opylují třešňové a později jabloňové, švestkové, hruškové květy stromů a zároveň se tak postarají o první snůšku květového medu.
V průběhu května včely kočuji k porostům řepky. Med řepkový má světlou barvu a obsahuje velké množství pylových zrn. Koncem května se naše včelky přestěhují k akátům. Záleží velmi na počasí, protože akát je cizokrajná, teplomilná rostlina. Stačí ranní mrazík v období zmrzlých mužů a snůška může být ohrožena. Med má velmi světlou barvu, nekrystalizuje a téměř neobsahuje pylová zrna. Jeho chuť je velmi jemná.
V druhé polovině června jsou naše úly v Dražicích, kde kvete lipová alej. Lipový med má jantarově nazlátlou barvu a výraznou vůni. Pochází z nektaru lipových květů velice často s výrazným podílem lipové medovice. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších tuzemských medů.
Z lesních porostů nám v průběhu léta včely přinášejí medovici, nektar z malin a ostružin a krušiny.