MED

Je sladká látka, kterou tvoří včely z nektaru nebo jiných sladkých šťáv získaných z živých rostlin. Obohacují je specifickými látkami, ve svém těle je přeměňují a  ukládají do plástů kde pak zrají. Různé druhy medu se liší  barvou, chutí, vůní apod.

Včelí med je nejen výborná pochutina, ale obsahuje taktéž cukry, které jsou lehce stravitelné a pro tělo tedy mnohem zdravější než obyčejný cukr. Slazení medem vám přinese nejen příjemnou sladkou chuť, ale také vitamíny, minerály a mnoho dalších látek důležitých pro lidský organismus. Med se používá také při léčbě  zánětů horních a dolních cest dýchacích. Může být kvalitní prevencí a podpůrnou látkou při léčení mnoha nemocí a neduhů. Také se  užívá jako doplňkový lék při rekonvalescenci po různých nemocech.  Med je od pradávna pro lidstvo velkým darem.

    Hlavní složky medu
  • Fruktóza 30 až 38 %
  • Glukóza 26 až 33 %
  • Sacharóza 1 až 10 %
  • Vyšší cukry 1 až 10 %
  • Voda 17 až 20 %
  • Enzymy 0,1 až 0,6 % (glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
  • Vitamíny 0,1 % (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C)
  • Minerálie 0,1 až 1,0 % (mj. draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď)
  • Organické kyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová)
  • Aminokyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. fenylalanin, prolin, alanin, valin)
  • Hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)
  • Barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin)
  • Vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších)

    DRUHY MEDU

  • Květový med
  • je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky ( rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky aj.)

  • Medovicový (lesní) med
  • je  tmavší, což je způsobeno rostlinnými barvivy. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků které prospívají lidskému organismu. Včely ho vyrábějí vlastně jako druhotný produkt. V tomto případě nesbírají nektar, ale výměšky mšic parazitujících na míze jehličnatých stromů. Má charakteristickou velmi lahodnou vůni a chuť, pro kterou je  velice oblíbený.

  • Smíšený med
  • je směsí určitého dílu  medů nektarových ( květových) a medů medovicových (lesních). Proto obsahuje přírodní látky z nektaru rostlin ale  i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů.  Smíšený med je velice hodnotný a  u nás značně rozšířený i oblíbený.  K mísení různých druhů medu dochází přirozeně již v úlu.

  • Pastový med
  • je přírodní květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence. Ke zpracování dochází pouze mechanickou cestou.  Tento  včelí med si uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se jeho konzistence již nemění – dále nekrystalizuje.



KRYSTALIZACE MEDU

Krystalizace je přirozená vlastnost všech medů. Doba krystalizace je u různých medů různá. Zkrystalizovaný med lze opět přivést do tekutého stavu zahříváním v otevřené sklenici ve vodní lázni teplé do 50°C.



KOČOVÁNÍ - aneb jak to děláme my...

Zabýváme se především produkcí druhových medů. Jedná se o medy akátové, květové, lesní, lipové,  a jiné. Tyto medy se získávají z různých stanovišť a  proto se včelstvy kočujeme. Snažíme se tak  o maximální využití všech snůšek v okolí.  Se včelkami kočujeme od dubna do července  nejen v rámci našeho okresu ale i  např. za lipovým medem  do Dražic v jižních Čechách.

V dubnu včelstva přemisťujeme do  ovocných sadů. Včely zde opylují třešňové a později jabloňové, švestkové, hruškové  květy stromů a zároveň se tak postarají o první snůšku květového medu.

V průběhu května včely kočuji k porostům řepky. Med  řepkový má světlou barvu a obsahuje velké množství pylových zrn. Koncem května  se naše včelky přestěhují  k akátům. Záleží velmi na počasí, protože akát je cizokrajná, teplomilná rostlina. Stačí ranní mrazík v období zmrzlých mužů a snůška může být  ohrožena. Med má velmi světlou barvu, nekrystalizuje a téměř neobsahuje pylová zrna.  Jeho chuť je velmi  jemná.

V druhé polovině června jsou naše úly v Dražicích, kde kvete lipová alej. Lipový med má  jantarově nazlátlou barvu a výraznou vůni. Pochází z nektaru lipových květů velice často s výrazným podílem lipové medovice. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších tuzemských medů.

Z lesních porostů nám v průběhu léta včely přinášejí medovici, nektar z malin a ostružin a krušiny.